cbaxManufacturer.page.filter.headerText
Enoki Sake Brewery is opgericht in 1899 op het kleine eiland Kurahashi, in de prefectuur Hiroshima. Deze regio genaamd Setonaïkaï, die overeenkomt met de zeearm tussen Honshu en Shikoku, heeft een gematigd klimaat en heeft zacht water, bekend als "nansui".
De Enoki Sake Brewery staat bekend als een maker van kijo-shu gebrouwen met sake in plaats van water. Het is een van de "Shima no kura (brouwerij op het eiland)" gelegen in Ondo-cho op het eiland Kurahashi in het zuidwesten van de prefectuur Hiroshima. Over het algemeen wordt sake gebrouwen door sandan shikomi (maischen in drie fasen), waarbij het mengsel van koji, rijst en water in drie delen moet worden toegevoegd. Daarentegen wordt water vervangen door sake bij de derde toevoeging die bekend staat als ‘tome-soe’. Door sake toe te voegen in plaats van water, verloopt de gisting langzaam, waardoor de afdronk romig en zoet wordt, net als edele rotte wijn.
Voorzitter Toru Enoki was zeer gemotiveerd om nieuwe uitdagingen aan te gaan, en hij brouwde kijo-shu en commercialiseerde in 1974, voorafgaand aan andere brouwerijen in het land. Junmai-shu wordt gebruikt in plaats van water bij het stampen. “Kijo-shu 8 (hachi) nen chozo (kijo-shu 8 jaar gerijpt)” is een klassiek merk geworden.
Kijo-shu werd kort na commercialisering erkend door de voorzitter omdat het nieuw en uniek was. Het jaar daarop werd het echter een slechte verkoper toen het in volume begon te worden geproduceerd. Slechts een paar slijterijen handelden in de tijd dat de droge tafelsake het populairst was, donkere zoete sake zoals kijo-shu.
Hanahato Kijoshu 8yrs gerijpte sake van Enoki Shuzo Brewery heeft in totaal 10 keer de gouden prijzen gewonnen in de ko-shu-categorie (2008, 2010-2016, 2019, 2020) van IWC (International Wine Challenge, een van 's werelds grootste wijnproeverijen). Het werd in 2010 bekroond met de Sake Champion Trophy als de meest superieure sake in de koshu-categorie.
Sake.nl - Japanese Craft Beverages