Watanabe Shuzo een kleine familie sakebrouwerij in de Nasu-regio in het noorden van de prefectuur Tochigi. In 1892 startte Eisaku Watanabe, wiens familie al generaties lang sakebrouwers was in de prefectuur Niigata, een sakebrouwerij in een gehuurd opslaggebouw op een boerderij in de prefectuur Tochigi. In 1912 werd de brouwerij verplaatst naar de huidige locatie in het Susagi-gebied van Otawara City, en omdat de verhuizing de brouwerij verder naar het oosten bracht dan de oorspronkelijke locatie, werd de naam van het merk veranderd in Kyokuko, wat 'rijzende zon' betekent.
De huidige hoofdbrouwer Hidenori Watanabe vertegenwoordigt de vijfde generatie van zijn familie die aan het hoofd staat van het bedrijf. Een bewijs van de vaardigheid van Watanabe is de certificering als Nanbu Toji (meesterbrouwer) en het claimen van de eerste prijs in de ‘Nanbu Toji Contest’, een prestatie die veel deelnemers als een absoluut ‘bucketlist’-item beschouwen. Hij wint ook jaarlijks prijzen op evenementen zoals de Japanese Sake Awards, IWC en die van de Amerikaanse National Sake Appraisal. Hoewel het bedrijf traditionele methoden gebruikt, zoals het brouwen van Kimoto en Yamahai sake, werkt het ook aan de productie van innovatieve sake die past bij de moderne voedingsstijl, zoals kijoshu, mousserende sake en rode sake.
Kyokuko Junmai Ginjo is een speciaal gebrouwen sake waarbij zijn florale en fruittonen die naar voren komen in de smaak en het bouquet. Dit heeft onder andere te maken met veel koudere fermentatie temperaturen dan normaal gebrouwen sake en Tochigi, het gebied waar deze sake vandaan komt is, is uitermate geschikt hiervoor.Geniet van deze sake koud in en wijnglas.
Kyokuko Sparkling Kijoshu is totaal anders dan elke andere sake met bubbels door de unieke Kijoshu brouwmethode. Met deze speciale methode ontstaat er een volle krachtige zoete sake met een hele mooie balans tussen het zoet enerzijds en de zuren in de sake anderzijds. Een sublieme weelderige sake met bubbels is het resultaat. Fijne mousse, mooi fruit in de neus en op het pallet, veel umami en een fantastische fijne afdronk.
Bij het brouwen van sake wordt de Moromi tank normaal gedurende vier dagen in drie stappen gevuld. De eerste dag wordt de tank voor 1/6 gevuld met de giststarter, gestoomde rijst, Koji rijst en water. De tweede dag doet men niks, de derde dag wordt de hoeveelheid in de tank verdubbeld, er wordt dan 2/6 aan rijst, Koji erbij gedaan. De vierde dag wordt deze hoeveelheid verdubbeld met de toevoeging van 3/6 tank aan rijst, Koji en water. Bij de Kijoshu methode wordt de vierde dag sake in plaats van water toegevoegd waardoor de sake na vergisting veel zoeter en voller is dan bij de normale methode.Mooi bij desserts maar ook zeker geschikt als aperitief.Deze sake kan het beste koud in een flûte worden geserveerd.
Kyokuko special Junmai is een prijswinnende rijke fluweelzachte pure Junmai sake gemaakt met water uit het bergachtig gebied Tochigi. Het zuivere water in combinatie met de lokaal verbouwde Yumesasara rijst resulteert in volle krachtige sake met tegelijkertijd veel finesse. Deze sake kan zowel koud in een wijnglas als warm in een sake cup gedronken worden.
Kyokuko
Yamahai Cedar Barrel is in veel opzichten een unieke sake. Het is een Junmai
Ginjo sake met fijne fruittonen en subtiele hints van cederhout en peper in de
neus. Door het gebruik van de traditionele Yamahai giststarter krijgt de sake
een mooie zuurgraad waardoor een uitgebalanceerde smaak ontstaat met bijna geen
restsuikers.
De sake heeft een lange afdronk, waardoor de heerlijke smaak mooi blijft
hangen. Typisch een maaltijd sake, kan dus gedurende een heel diner door geschonken
worden.
Deze sake kan zowel koud als warm gedronken worden maar komt toch het beste tot
zijn recht koud in een wit wijnglas.
Kyokuko Rosso Kimoto is een van de meest
extreme en unieke sake die in Japan wordt geproduceerd. Rosé of rood in dit
geval maakt het bijzonder. Kimoto starter is een zeer oude manier om een
giststarter te maken die normaal een hogere zuurgraad aan de sake geeft.
Polijstverhouding van 99%, dus de rijst is slechts 1% gemalen, is buitengewoon,
aangezien bijna alle rijst voor de productie van sake voor minstens 10% wordt
gepolijst. Het toevoegen van een rijping op eikenhout van een jaar, dat zelden
voor sake wordt gebruikt, draagt bij aan een ander uniek aspect van deze sake.
Als je niet van sake houdt, probeer niet, maar als je dat wel bent en van rauwe,
Umami, eikenhout en unieke smaken houdt, is dit misschien jouw keuze. We hebben
dit geprobeerd bij proeverijen en mensen vonden het geweldig of juist niet,
maar iedereen was het over één ding eens, dit is meer dan extreem buitengewoon.
Het beste koud of op kamertemperatuur geserveerd in een wijnglas. Gerechten vol
Umami zoals kaas zijn geweldig in combinatie met deze sake.
Kyokuko Junmai Ginjo is een speciaal gebrouwen Junmai ginjo sake waarbij veel florale en fruittonen naar voren komen in de smaak en het bouquet. Dit heeft onder andere te maken met veel koudere fermentatie temperaturen dan normaal gebrouwen sake en Tochigi, het gebied waar deze sake vandaan komt is, is uitermate geschikt hiervoor.Geniet van deze sake koud in een wijnglas.
Kyokuko Kijoshu Hyaku is een sake gemaakt volgens de speciale Kijoshu methode. Het resultaat is een super mooie uitgebalanceerde sake tussen zoet en zuur. Elk jaar is anders met deze sake en veroudering maakt deze sake vaak jaar na jaar mooier. Een van de weinige sake die jaar na jaar betere, uitgebalanceerde smaken begint te vertonen. Wel is het fijn dat de sake al de ultieme smaakbeleving geeft met een ultieme zoetzure balans in combinatie met oneindig veel smaakfactoren. Maak een lijstje van wat je ruikt en proeft en het gaat eindeloos van honing tot munt tot venkel, anijs en krenten. Van banaan tot paprika, van geroosterde granen tot gedroogd fruit.
Heerlijk bij chocolade desserts maar ook bij kaas en een rabarbertaart.
€36.25
This website uses cookies to ensure the best experience possible. More information...