Kwaliteit Sake met alcohol

De groep kwaliteit Sake met alcohol toevoeging

Alcohol toevoeging
Bij ongeveer 90 procent van Sake is er alcohol toegevoegd.
Dit is een proces dat rond het jaar 1700 standaard werd.
Vier uur voor het persen van de Sake, wanneer de Sake al uit gegist is, wordt een hoeveelheid Jozo alcohol aan de gebrouwen Sake toegevoegd
Jozo alcohol is gedestilleerde alcohol van voornamelijk suikerriet en heeft een alcoholpercentage van 30 procent.
In 1945 toen er grote rijsttekorten waren, slaat men echter door in de hoeveelheid alcohol die toegevoegd wordt.
Vlak na de oorlog zijn er nog steeds grote tekorten rijst waarna men in 1949 officieel de Sanzoshu-methode gaat toepassen.
Sanzoshu betekent letterlijk alcohol keer drie en staat buiten Japan bekend als triple Sake.

Kwaliteit Sake en alcohol
Ook aan kwaliteit Sake wordt meestal alcohol toegevoegd.
De hoeveelheid alcohol is aan een wettelijk maximum verbonden.
Dit maximum is 10 procent van het gewicht van de gebruikte rijst.
Wanneer de rijstkorrel daarbij voor minimaal 30 procent is weg gepolijst spreekt men van kwaliteit Sake met alcohol toevoeging.
Deze groep wordt onderverdeeld in een aantal sub groepen.
Van laag naar hoog:

Honjozo
Sake waarbij de rijst is weg gepolijst tot minimaal 70 procent van zijn oorspronkelijke gewicht.
Alcohol mag worden toegevoegd tot 10 procent van het gewicht van de rijst die gebruikt is voor het brouwen.

Tokubetsu Honjozo
Tokubetsu betekent speciaal. Sommige brouwerijen noemen hun Sake wanneer deze als speciaal beschouwd wordt, ook wel Tokusen.
Wettelijk is hier weinig over geregeld. Minimaal zijn echter de eisen die aan Honjozo gesteld worden.
Wel kan als leidraad genomen worden dat voor een Tokubetsu Honjozo speciale Sakerijst gebruikt is, of dat er meer gepolijst is van de rijst dan wettelijk is vastgesteld.

Ginjo
Sake waarbij de rijst is weg gepolijst tot minimaal 60 procent van zijn oorspronkelijke gewicht
Alcohol mag worden toegevoegd tot 10 procent van het gewicht van de rijst die gebruikt is voor het brouwen.

Daiginjo
Sake waarbij de rijst is weg gepolijst tot minimaal 50 procent van zijn oorspronkelijke gewicht
Alcohol mag worden toegevoegd tot 10 procent van het gewicht van de rijst die gebruikt is voor het brouwen.