Soorten Sake

Soorten Sake – Introductie

Wanneer we kijken naar Sake kunnen we grofweg een indeling maken in bulk Sake en kwaliteit Sake.
Bulk Sake bestaat uit Sake waarbij er teveel extra alcohol is toegevoegd.  Erg bekend bij deze groep Sake is de triple Sake. Dit is een soort Sake dat vaak warm gedronken wordt en waarbij de naam afgeleid is van de manier waarop het gemaakt is.
Wanneer deze Sake klaar is voor botteling wordt er een hoeveelheid alcohol en water toegevoegd.
Zo wordt de hoeveelheid Sake ongeveer drie keer zo groot als de Sake voor dit goedkope additionele proces.
75% van de Sake voldoet niet aan de zware eisen om kwaliteit Sake genoemd te worden en valt dus onder de noemer bulk Sake. Natuurlijk betekent dit niet dat alle bulk Sake een triple Sake is en dat deze bulk Sake niet lekker kan zijn.

Kwaliteit Sake(Tokutei Meishoshu) bevat 25% van de markt en is in te delen in twee groepen;

  1. Sake waarbij een kleine hoeveelheid alcohol is toegevoegd en de rijstkorrel voor minimaal 30% is weg gepolijst.
  2. Sake waarbij de alcohol puur door rijstfermentatie is ontstaan.

De eerste groep kent voornamelijk afhankelijk van de mate van polijsten van de rijstkorrel de volgende indeling van laag naar hoog:

  • Honjozo. Rijst is voor minimaal 30% weg gepolijst.
  • Tokubetsu Honjozo. Een betere soort Honjozo, maar deze voldoet vaak niet aan alle normen om hem Ginjo te noemen of de Sake brouwerij wil hem geen Ginjo noemen)
  • Ginjo. Rijst is voor minimaal 40% weg gepolijst.
  • Daiginjo. Rijst is voor minimaal 50% weg gepolijst.

De tweede groep kent (opnieuw) voornamelijk op basis van weg polijsten rondom de kern van de rijstkorrel de volgende kwaliteiten:

  • Junmai. Geen alcohol toegevoegd.(Tot 2004 moest bij een Junmai minimaal 30% van de rijstkorrel weg gepolijst worden)
  • Tokubetsu Junmai. Minimaal 30% van de rijstkorrel is weg gepolijst, vaak meer, maar voldoet vaak niet aan alle normen om het Junmai Ginjo te noemen of de Sake brouwerij wil het die titel niet geven.
  • Junmai Ginjo. Minimaal 40% van de rijstkorrel is weg gepolijst.
  • Junmai Daiginjo. Minimaal 50% van de rijstkorrel is weg gepolijst.

Ook is er een indeling in typen Sake. Deze Sake krijgt vaak niet de titel mee van de kwaliteit die ze vertegenwoordigen maar, van de manier waarop ze gemaakt of verder behandeld zijn.
De typen Sake worden aangevuld met Sake die kenmerkend zijn voor een bepaald seizoen of festiviteit.
Wanneer Sake tot de 2 groepen van kwaliteit Sake behoort staat dat echter ook altijd op de fles vermeld.